Zupa z pieczonych pomidorów


1 duża posiekana cebula
2 łyżki oliwy
1 – 2 ząbki czosnku
900 g posiekanych pomidorów
1 posiekana czerwona papryka
4 posiekane marchewki
600 ml wywaru z warzyw
chrupiący chleb do podania (ewentualnie grzanki)

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200˚C. Na dużą blachę do pieczenia wrzucić cebulę, czosnek, pomidory, paprykę oraz marchewkę. Skropić oliwą, obficie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piec przez 40 minut.

Po upieczeniu przełożyć warzywa do garnka. Na blachę wlać wywar, aby zebrać przypieczone warzywa i połączyć z warzywami. Następnie za pomocą blendera zmiksować wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę podgrzać na małym ogniu. Spróbować i ewentualnie doprawić.

Ja zamiast z chlebem zupę podawałam z grzankami zrobionymi z chleba razowego oraz odrobiną sera parmezan.

Smacznego!

Przepis na zupę pochodzi z książki Niskotłuszczowe dania. 101 sprawdzonych przepisów.

Jedna myśl nt. „Zupa z pieczonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *