Szparagi opiekane z czosnkiem

IMG_2485

350 g szparagów
2 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka kaparów w solance
sok z 1/2 pomarańczy

1. Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Zagotować duży garnek wody. Wrzucić szparagi i blanszować przez 2 minuty, tak żeby były jeszcze chrupkie, ale zaczęły mięknąć.

2. Odcedzić szparagi i zahartować pod zimną wodą. Na płytką blachę do pieczenia wlać oliwę. Obtoczyć szparagi w tłuszczu tak, aby je pokrył.

3. Posypać cienko pokrojonym w plastry czosnkiem oraz opłukanymi i osączonymi kaparami. Zapiekać 8 – 10 minut, aż szparagi nieznacznie zbrązowieją i będą gotowe. Skropić sokiem z pomarańczy, doprawić solą i podawać na ciepło (4 porcje).

Przepis z książki O. Murrin „Niskotłuszczowe dania. 101 sprawdzonych przepisów”.

Smacznego!

IMG_2490

Jedna myśl nt. „Szparagi opiekane z czosnkiem

  1. Dzisiaj wypróbowany 😀 Chociaż nie mieliśmy pod ręką kaparów. Nie mniej jednak połączenie szparagów, soku z pomarańczy i czosnku – genialne 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *