Sałatka ze szparagami

opakowanie rukoli
szparagi 12 sztuk
6 plasterków szynki prosciutto
6 łyżek kremowego serka białego chudego
1/2 pęczka szczypiorku
6 pomidorków cherry
ząbek czosnku
sok z cytryny
oliwę z oliwek
sól, pieprz

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Wkładamy do garnka z posoloną wodą i gotujemy ok. 8 minut. Gdy szparagi są już miękkie hartujemy je w misce z wodą i lodem. Szczypiorek drobno kroimy, czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do sera, który doprawiamy solą i pieprzem (ja używam serka takiego jak do serników, więc jak ktoś woli zwykły biały ser to musi dodać do niego łyżkę śmietany lub jogurtu i zmiksować, aby uzyskać kremową konsystencję). Plasterki szynki smarujemy serem, na którym układamy szparagi i zwijamy w roladki. Rukolę myjemy, układamy na talerzach, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Na niej układamy umyte i przekrojone na pół pomidorki oraz roladki ze szparagów. (2 porcje)

Smacznego!

IMG_2684

2 myśli nt. „Sałatka ze szparagami

  1. Myślę, że panowie jedliby aż by im się uszy trzęsły 😀 Bez tekstów, że przecież „nie są królikami by zielenine wsuwać” 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *