Pieczony łosoś

Łosoś:
400 g łososia
sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć łososia. Skropić go sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem) ok 15 – 20 minut.

Kotleciki z ziemniaków
300 g ugotowanych ziemniaków
100 g groszku (świeżego lub mrożonego)
1 czubata łyżka mąki
1 duży ząbek czosnku
1/2 pęczka kolendry lub pietruszki
1 małe jajko
olej, sól, pieprz

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich mąkę, jajko, drobno pokrojony czosnek, kolendrę oraz doprawić do smaku, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na końcu dodać groszek (w przypadku używania zamrożonego groszku, wyjąć go odpowiednio wcześniej aby miał czas na rozmrożenie) i jeszcze raz wymieszać. Z gotowej ziemniaczanej masy uformować kotlety i smażyć (do uzyskania złocistego koloru, po jednej i drugiej stronie) na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

IMG_3062

Jedna myśl nt. „Pieczony łosoś

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *