Kanapka z pastą paprykową i serem mozzarella

Obraz 687

1/2 kg czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
pęczek natki pietruszki
olej słonecznikowy
sól
2 kulki sera mozzarella
ulubiony chleb (ja podałam pastę z pumperniklem)

Paprykę umyć i osuszyć, przekroić na pół i oczyścić z pestek. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzić do rozgrzanego piekarnika. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni. Paprykę piec około 20 minut, aż na skórce pojawią się duże pęcherze i lekko będzie przypieczona. Wyjąć, włożyć do miseczki, którą owinąć dokładnie folią spożywczą, zostawić paprykę do ostygnięcia. Obrać paprykę ze skórki. Oczyścić cebulę i czosnek, papryczkę chili przepołowić i usunąć pestki. Następnie cebulę, czosnek, połowę pęczka natki pietruszki, paprykę i chili, dwie łyżki oleju dokładnie zmiksować. Doprawić solą. Resztę natki pietruszki grubo posiekać. Ser mozzarella pokroić w plastry. Chleb posmarować pastą paprykową, na niej ułożyć plastry sera i posypać natką. 

Smacznego!

Obraz 703

2 myśli nt. „Kanapka z pastą paprykową i serem mozzarella

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *