Ciasteczka orzechowe

nowy

Ciasto:

500 g mąki
125 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru
2 jajka
szczypta soli
olejek rumowy
200 g mielonych orzechów włoskich

Nadzienie:

500 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
300 g Nutelli

Dekoracja:

tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
250 ml śmietany kremówki
łyżka masła

1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, dodać jajka, masło, aromat rumowy oraz orzechy, wszystko dobrze zagnieść. Ciasto rozwałkować i używając literatki wyciąć w cieście krążki, które umieścić na wcześniej przygotowanej blaszce. Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Upieczone ciasteczka należy zostawić do całkowitego ostudzenia.

2.Czekoladę z 3 łyżkami wody rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać śmietanę i masło. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.

3. Ostudzone ciasteczka dzielimy na dwie części, te które będą na dole pokrywamy czekoladą tylko po bokach (jest to bardzo ważne, ponieważ ciastka są dość twarde i kiedy będą pokryte całe czekoladą nie zmiękną pod wpływem kremu). Ciasteczka, które będą na górze należy posmarować z jednej strony kremem czekoladowym. Odłożyć na kratkę, aby czekolada zastygła.

4. Ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Krem nutella roztopić (nie gotować), ostudzić i powoli dodać do śmietany. Oba składniki muszą mieć taką samą temperaturę, inaczej śmietana się zwarzy. Następnie dodać letnią żelatynę i dokładnie wymieszać. Przygotowane tak nadzienie należy włożyć do szprycy z dużą końcówką. Zawartość szprycy wycisnąć na ciastka ( te które zostały posmarowane czekoladą tylko po bokach) i przykryć drugim ciastkiem. Ciastka można udekorować pozostałą masą i kawałkami orzechów (wychodzi ok 40 – 45 gotowych ciastek).

5. Ciastka najlepiej zrobić dzień przed podaniem.

Smacznego!

nowy2

2 myśli nt. „Ciasteczka orzechowe

  1. Miałam przejść na dietę.. ale chyba zrobię to po wypróbowaniu tego przepisu 😀 Ciekawe czy uda mi się choć zbliżyć do oryginału 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *