Ciasteczka czekoladowo – waniliowe

225 g mąki
75 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
250 g miękkiego masła
300 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej

Masło i cukier należy utrzeć na jasną, kremową masę, następnie dodać jajko oraz esencję waniliową i ubić do uzyskania jednolitej masy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól razem wymieszać i wmieszać w maślaną masę. Na przygotowane blachy do pieczenia wykładać gotowe ciasto za pomocą łyżeczki, zostawiając odstępy między nimi ok 5 cm. Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec w nim ciasteczka ok 20 minut, aż krawędzie ciastek stwardnieją.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki C. Bardi: „Czekolada. 140 pysznych przepisów.”

nowy-crop

2 myśli nt. „Ciasteczka czekoladowo – waniliowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *